Moja krásna mamička

Hľadanie spôsobu na “skrášlenie sa” určite nie je novým javom. V spoločnosti, kde je na ženy vyvíjaný značný tlak na dosiahnutie a udržanie nerealistického štandardu krásy je pochopiteľné, že sa mnoho žien rozhoduje pre kozmetické a estetické chirurgické zákroky. Čísla ukazujú, že v Belgicku podstúpi liposukciu každý rok medzi 20,000 a 30,000 ľudí a 10.000 žien si nechá zväčšiť prsia. Vo Francúzsku sa odhadovaný počet kozmetických operácií pohybuje medzi 150.000 a 200.000 Napriek dlhodobej diskusii o možných rizikách je plastická chirurgia stále obľúbená. “My Beautiful Mommy”

Nedávno bola  na americký knižný trh uvedená detská kniha s názvom “Moja krásna mamička”. Jej cieľom je vysvetliť “záhadné návštevy lekára”, ktoré by mohli byť obzvlášť desivé pre deti matiek podrobujúcich sa plastickej chirurgii. Obrázková  kniha vyvoláva mnoho otázok nielen o tom, čo chce vlastne
sprostredkovať deťom, ale tiež o tom, ako spoločnosť prístupuje k plastickej chirurgii všeobecne. Upokojujúci príbeh skrýva niektoré potenciálne nástrahy – zjednodušuje chirurgický zákrok a znížuje pozornosť o rizikách a nebezpečenstvách spojené s každým lekárskym zákrokom vrátane kozmetickej chirurgie.

 

Európska legislatíva

Práve to bol jeden z hlavných argumentov pre Belgicko, ktoré nedávno zakázalo reklamu na kozmetické chirurgické zákroky. Kozmetické procedúry sú skrývajú rovnaký potenciál nebezpečenstva a rizika ako iné chirurgické zákroky. Potenciálne pacientky musia byť primerane informované o možných rizikách, vedľajších účinkoch a alternatívach. Plastickí chirurgovia a kliniky, ktorí porušujú zákon z júna 2011 riskujú značné pokuty. Rovnaký prístup je vo Francúzsku, kde je reklama kozmetickej chirurgickej liečby tiež zakázaná. V
Británii, kde približne 100.000 žien za rok podstúpiť plastický zákrok, sa pred niekoľkými rokmi tiež otvorila debata o možnom zákaze reklamy na kozmetickú chirurgiu, ale nakoniec zákaz prijatý nebol.

U.S. group seeks Botox warning after 16 death reports

 

Pridaj komentár